Tony Blair wil aso's keihard aanpakken

Tony BlairDe Britse premier Tony Blair heeft een nieuw pakket aan maatregelen aangekondigd om asociaal gedrag harder aan te pakken. De maatregelen borduren voort op een wet uit 2003, waarmee getracht werd de overlast van losgeslagen jongeren een halt toe te roepen. Zestien ministers worden belast met de uitvoering van de 'Agenda Respect'.

Blair zou volgens de media de geschiedenis in willen gaan als de Labourpremier die het respect-thema op de agenda durfde te zetten. De politicus meent zelf dat het onderwerp te lang is overgelaten aan de Conservatieven. Het zijn juist de mensen in de volksbuurten, de potentiŽle Labourstemmers, die het ergst te lijden hebben onder wangedrag van anderen, zo denkt Blair. Met 'Asbo's' (Antisocial behaviour orders) wil hij de 'terreur' van asocialen terugdringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om drugsoverlast, of om jeugdige vandalen.

De nieuwe plannen voorzien in hoge boetes aan ouders van spijbelaars. Spijbelcontroleurs krijgen de macht jongeren van straat te halen. Er komt een Nationale Opvoedings Academie en de politie krijgt de macht om probleemgezinnen voor maximaal drie maanden uit hun huis te zetten. Critici stellen echter dat Blair de ware problemen negeert. "Een regering kan niet dicteren hoe ouders liefdevolle relaties met hun kinderen moeten onderhouden", zegt Mark Oaten van de Liberaal Democraten. Kwetsbare kinderen zouden door de Asbo's te snel als crimineel worden bestempeld en in een gevangenis belanden, zonder dat ze begrijpen hoe ze hun leven anders kunnen leven.