Katje met één oog blijkt geen hoax

OpmerkelijkEen foto van een éénogig en neusloos katje, dat onlangs op verschillende weblogs en buitenlandse nieuwssites opdook, blijkt geen hoax te zijn. Volgens artsen leed het katje - het bleef slechts één dag leven, aan holoprosencephaly. Dat is een hersenafwijking waarbij de hersenen niet of niet volledig in twee helften gescheiden zijn, of delen van de hersenen ontbreken. Holoprosencephaly veroorzaakt ook gezichtsmisvorming. In het ergste geval, zoals bij dit katje, komt er een oog op de plek waar zich de neus zou moeten bevinden.

Het katje Cy, een afkorting van Cycloop, werd op 28 december geboren. Eigenaar Tracy Allen uit Redmond, in de Amerikaanse staat Oregon nam digitale foto's en stuurde die naar het fotoagentschap AP. Toen de foto op enkele nieuwssites en weblogs verscheen, werd de echtheid ervan door veel kritische bloggers en lezers betwijfeld.

AP laat overigens weten de foto's vooraf goed onderzocht te hebben. Het fotoagentschap kreeg niet alleen de foto's maar ook de geheugenkaart. Daarop stonden vier foto's van de kat uit vier verschillende hoeken. ''Om de beelden vanuit vier perspectieven te vervalsen en ze in origineel formaat terug op de geheugenkaart te krijgen, is virtueel onmogelijk,'' meent het AP.

De kitten bevindt zich momenteel in een diepvries bij Tracy Allen; voor het geval wetenschappers het beestje willen onderzoeken.


Cy werd slechts een dag oud