Rotterdam gaat lastige Antillianen aanpakken

AlgemeenOverlastgevende Antilliaanse jongeren in Rotterdam kunnen hun borst nat maken: de gemeente gaat dit jaar tal van maatregelen nemen om hen aan te pakken. Al voor het einde van 2006 moet de straat- en geweldsproblematiek van criminele Antillianen onder controle zijn.

Alle Antillianen vanaf de leerplichtige leeftijd tot 35 jaar krijgen een 'resultaatsverplichting'. Dit houdt in dat ze óf op school zitten, óf werk hebben óf in een justitieel traject zitten. Ze moeten aan kunnen geven wat hun dagindeling is. Ook komt er een speciale stadsmarinier voor Antillianen. Het verschijnsel stadsmarinier bestaat al in Rotterdam. Deze werken in zogenoemde hotspots en bedenken maatregelen om de problemen daar grondig aan te pakken.

Verder zal de bestaande maatregel Persoonsgebonden Aanpak (PGA) speciaal worden toegepast op Antilliaanse criminelen. Zo'n 200 komen daar voor in aanmerking. Tot het eind van het jaar zullen bovendien 150 Antilliaanse jongeren naar speciale tuchtscholen worden gestuurd.

De Nederlandse regering ten slotte zal geld uittrekken voor een sociale vormingsplicht voor probleemjongeren op de Nederlandse Antillen. De harde maatregelen die Rotterdam neemt ten aanzien van overlastgevende Antillianen waren te verwachten. Het afgelopen jaar zinspeelde de politiek meerdere keren op een rigoureuze aanpak.