'Bilal L. leverde pistool aan Mohammed B.'

JustitieHet Openbaar Ministerie heeft een nieuwe getuige in het proces tegen de Hofstadgroep. Volgens die getuige zou Mohammed B. vooraf hebben aangekondigd dat hij Theo van Gogh ging vermoorden. Dat betekent dat er meer mensen binnen de Hofstadgroep op de hoogte moeten zijn geweest van zijn moordplan, hetgeen een aantal wellicht medeplichtig aan die moord kan maken.

De getuige beweert een en ander van Bilal L. gehoord te hebben. Deze L. is degene die eerder vast zat voor het bedreigen van Kamerlid Geert Wilders (middels een onthoofdingsfilmpje op internet) en na zijn straf werd opgepakt wegens ronselpraktijken voor de gewapende strijd tegen ongelovigen en pogingen om explosieven te bemachtigen. Volgens justitie wilde de Amsterdammer van Marokkaanse komaf daarmee een zelfmoordaanslag plegen.

De 21-jarige Bilal L. zit voor die feiten nog steeds vast en zou in de gevangenis tegen de getuige hebben opgebiecht dat hij het pistool en de fiets heeft geleverd die Mohammed B. gebruikte bij de moord op Van Gogh. Ook zou tijdens de huiskamerbijeenkomsten bij B. gesproken zijn over gewelddadige acties.

Het OM wil de getuige en Bilal L. vrijdag laten opdraven in het proces. Eigenlijk stond voor die dag gepland dat de officier van justitie de strafeis tegen de Hofstadgroepleden bekend zou maken, maar dat wordt tot nader order uitgesteld.