'Huwelijk ongeldig bij volledige naaktheid'

Heh, heh.. Naked people!"Volledig naakt zijn tijdens de seksuele daad maakt het huwelijk ongeldig." Dat is het oordeel van Rashar Hassan Khalil, een voormalig rector van de Egyptische universiteit van al-Azhar. De fatwa die de nog immer invloedrijke theoloog uitsprak, heeft een discussie losgemaakt onder Egyptische geloofsgeleerden.

Zo is Abdallah Megawer, leider van het fatwacomitť van al-Azhar, van oordeel dat gehuwden elkaar wel naakt mogen zien, maar dat ze niet naar de geslachtsdelen mogen kijken. Soad Saleh, directrice van de vrouwelijke afdeling voor islamitische studies aan de soennitische universiteit, acht echter een fatwa op dit gebied uitgesloten. Ze is voorstander van 'alles wat de gehuwden dichter bij elkaar brengt en hun liefde doet toenemen'. Desondanks vindt Saleh dat gehuwden zich eigenlijk niet volledig dienen te ontkleden, 'rekening houdende met de fatsoenlijke manieren en het voorbeeld van de profeet'.

De meest uitgesproken criticus van Khalil die zich mengde in de discussie in de Egyptische media was Abdel Mooty, een lid van het islamitische studiecentrum. "Niets is verboden tijdens de seksuele daad, behalve sodomie natuurlijk", stelde Mooty. Volgens de theoloog is nergens in de Koran terug te vinden dat partners niet volledig ontkleed mogen zijn, of elkaars naaktheid mogen bewonderen tijdens de geslachtsdaad.