Den Helder gaf Antilliaanse 'oprotpremie'

MisdaadDe gemeente Den Helder blijkt een Antilliaanse moeder met kinderen te hebben betaald om naar Curaçao te verdwijnen. De reis werd door de gemeente vergoed, op voorwaarde dat ze voorlopig niet meer terugkomt naar Nederland. De betaling - die binnen de Antilliaanse gemeenschap wordt gezien als een 'oprotpremie' - zou een eenmalige maatregel betreffen omdat de vrouw het middelpunt was van een vete tussen rivaliserende groepen Antillianen.

De gemeente heeft bevestigd dat de vrouw met een 'oprotpremie' is weggezonden.

Vijf bendes
Uit een recent onderzoek is gebleken dat er in de marinestad tenminste vijf criminele bendes actief zijn, waarvan drie Antilliaanse. Ze dragen namen als 'original gangsters' en 'real thug gangsters'. De stad telt geen grote drugsbaronnen maar is wel een uitvalsbasis voor een levendige drugshandel in heroïne en cocaïne door Antilliaanse jongeren. Binnen het Antilliaanse samenwerkingsverband werken ook Dominicanen, Surinamers en autochtone Nederlanders mee.

Er zijn verschillende lagen in die criminele drugswereld te onderscheiden. Mensen die de geldoverboekingen naar de Antillen regelen, de straathandelaren en handelaren in drugspanden, en tot slot de jongens die hen voorzien van handelsvoorraad. De tussenhandelaren zouden vooral nette intelligente mensen met een reguliere baan zijn; meestal weet hun directe omgeving niet eens van hun handel en wandel in het drugsmilieu af.

Volgens de Helderse politie zijn veel criminele Antillianen, uit met name de lagere kaders, ongrijpbaar. Dit komt doordat ze zich niet inschrijven in de gemeente. Ze krijgen dus ook geen uitkering, maar komen rond van crimineel verkregen geld. Wanneer de Helderse grond hen te heet onder de voeten wordt, kloppen ze aan bij familie in andere steden waar veel Antillianen wonen.