Radicale rabbijn dolblij met beroerte Sharon

AlgemeenDe radicale Joodse rabbijn Jossi Dajan is zielsgelukkig met de zware beroerte die de IsraŽlische premier AriŽl Sharon begin januari kreeg. Hij zegt van blijdschap nauwelijks te hebben geslapen toen hij hoorde dat Sharon was getroffen door een hersenbloeding die waarschijnlijk voorgoed een eind heeft gemaakt aan diens politieke carriŤre. ''Ik ben zo ontzettend blij. Ik heb God geprezen. Het was alsof ik vloog; en nog steeds.''

Dajan sprak vorig jaar een rituele vloek uit over Sharon. Dat gebeurde in de zomer van 2005 toen hij met zo'n tien radicale rabbijnen in het noordelijke plaatsje Rosh Pina bij het graf van ťťn van hun grote voorbeelden stond: Sjlomo Ben Jozef; deze schoot in 1938 op een bus met Arabieren en kreeg daarvoor van de Britten de strop. De rabbijnen waren woedend over de ontruimingen van de Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

'Pulsa denura'
De radicale rabbijnen riepen in juli 2005 een pulsa denura af, wat Aramees is voor 'zweepslagen van vuur'. Aramees is de taal die in de tijd dat Jezus leefde gesproken werd. Gebeden werd om IsraŽl te verlossen van de ''monsterlijke dictator Sjaron''. Volgens Dajan was de oude rituele vloek nodig omdat Sharon met andere middelen niet meer bestreden kon worden. ''Zijn beveiliging was tien keer beter dan die van Hitler of Stalin destijds.''

Dajan zegt nu: ''Ik had gezegd dat hij binnen een half jaar zou sterven. Die periode zou in de loop van deze maand aflopen! Ik sprak eenmaal eerder een 'pulsa denura' uit. Dat was tegen premier Jitzhak Rabin.'' Rabin werd kort na die vloek vermoord door een sympathisant van de extremistische rabbijn Meir Kahane, die zelf in 1990 in New York door een radicale moslim werd vermoord.

Rabbijn Dajan zat ooit voor de radicale Kahane Khai-partij in de Knesset. Deze partij werd in 1988 verboden. Democratie noemt Dajan ''onzin''. Geregeerd dient er volgens hem te worden door nazaten van Koning David naar de beginselen van de Thora.