'Sancties VS als Afghanistan-missie niet doorgaat'

Icoon TerrorismeNederland kan niet verwachten dat het weigeren om troepen te sturen naar Afghanistan zonder gevolgen blijft. Dat voorspelt oud-diplomaat Paul Bremer III. Volgens de oud-ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland moeten politici hier hun eigen overweging maken, maar zich wel bedenken dat er vanuit de VS vraagtekens zullen worden gezet bij de NAVO als Nederland 'nee' zegt.

Bremer werd in 2003, kort na de val van Saddam Hussein, als vertrouweling van president Bush de Amerikaanse bewindvoerder over Irak. "Wat stelt de NAVO nog voor als bondgenoten niet bereid zijn met ons schouder-aan-schouder te staan?" Hij wijst erop dat het juist Europa was dat meer internationale samenwerking wilde. "Maar nu de gelegenheid zich voordoet, gaat men het uit de weg."

Bremer voorspelt zelfs dat er mogelijk sancties tegen Nederland afgekondigd zullen worden. "Ik neem aan dat van tijd tot tijd beslissingen moeten worden genomen door de Amerikaanse regering, door het Congres, die invloed hebben op Nederlandse economische belangen. Het is niet moeilijk te voorzien dat dan besluiten vallen die niet in het belang van de Nederlanders zijn."