Vogelgriep Turkije nu al in Istanbul

paddy had ons via de nieuws-submit te melden:

MedischDe vogelgriep in Turkije is verder opgerukt in westerse richting. Zondagmiddag werd het gevaarlijke virus aangetroffen in een buitenwijk aan de Europese kant van Istanbul. Gisteren werd eerder al bekend gemaakt dat het virus mensen had besmet in Ankara, Çorum en in de Oost-Turkse stad Van, bij de grens met Iran.

De Turkse autoriteiten zijn inmiddels in de provincies Zonguldak aan de Zwarte Zee en Bursa aan de Zee van Marmara begonnen met de vernietiging van besmette kippen. Het is in al deze gevallen nog niet bekend of het gaat om het voor mensen levensgevaarlijke H5N1-virus.

In Dogubayazit nabij Iran, waar de vogelgriep als eerste werd geconstateerd in Turkije en waar drie kinderen overleden aan de gevolgen ervan, is men ook begonnen met de ruiming van pluimvee. Dat gaat in de arme Oost-Turkse plaats gepaard met de nodige commotie, omdat kippen voor veel families het meest waardevolle bezit zijn. Sommigen weigeren simpelweg het gevogelte aan de autoriteiten over te dragen, zodat de politie moet worden ingeschakeld.

Nederlandse Europarlementsleden van PvdA, VVD en SP vinden dat Turkije Europese hulp moet krijgen tegen de vogelgriep. De Europese Commissie zou volgens de parlementariërs vaccins, virusremmers en voorlichting moeten sturen.