Recordkou teistert India

Icoon AlgemeenFlinke kou in het toch altijd warme India kon je vorig jaar al zien in de film 'The Day After Tomorrow', maar vandaag is het werkelijkheid. Met 0,2 graden Celsius lag de temperatuur in New Delhi zeven graden lager dan normaal. Daarmee was het vandaag de koudste dag in 71 jaar in de hoofdstad van India.

In november vielen er al 116 doden in India door het extreem koude weer. Onder hen veel arme mensen die 's nachts onderkoeld raakten. Vaak hebben zij niets meer dan jutezakken en vellen plastic om zich warm te houden.

Het is echter niet alleen koud in India, ook elders in Azië heeft men te maken met lage temperaturen. In China bijvoorbeeld vriest het in het noordwesten 's nachts 43 graden. Tijdens sneeuwstormen is meer dan een meter sneeuw gevallen. Vooral de nomaden in het gebied hebben het zwaar omdat hun vee geen eten meer kan vinden. In Bangladesh kwamen dit weekend door extreme kou meer dan twintig mensen om het leven. Ook Japan en Pakistan hebben te maken met zeer lage temperaturen.