Steeds meer cannabisverslaafden

GezondheidHet aantal blowers in Nederland dat kampt met een verslaving aan cannabis neemt sterk toe. Schattingen lopen uiteen van 30.000 tot 80.000 probleemblowers. Volgens het landelijk kennisinstituut voor onder meer verslavingszorg, het Trimbos Instituut, zoekt maar een klein deel van alle probleemgebruikers hulp. In 2004 waren dat er 5.500, vooral jongeren.

Jonge probleemgebruikers van marihuana die hulp zoeken, zijn vaak al op diverse vlakken ernstig in problemen geraakt. Ze presteren slecht op school, hebben problemen thuis of raken hun baan kwijt door de verslaving. Het Jellinek Jeugdnet in Amsterdam waarschuwt dat cannabis het leervermogen direct aantast en noemt hasj en wiet zelfs verraderlijker dan alcohol: ''Drank wordt toch vooral geassocieerd met het weekeinde en uitgaan, terwijl het voor blowers heel normaal is de hele dag door te gebruiken. Ze blowen voor en na school, in pauzes, tussenuren en uiteindelijk zitten ze in de coffeeshop in plaats van in de lessen.''

Het psychomedisch centrum Parnassia in Den Haag wijt het grote aantal verslaafden deels aan het percentage werkzame stof in de wiet (het THC-gehalte). Tegenwoordig zou dat soms 45% bedragen, veel en veel meer dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Steeds meer cannabisverslaafden moeten buiten geestelijk- ook lichamelijk afkicken, soms zelfs met behulp van medicatie. Parnassia krijgt geregeld 12 tot 14-jarigen binnen die moeten afkicken van de wiet.


'White Widow', een nederwietsoort vol THC