Brandweer bezorgd na vuurwerktest

BrandweerBrandweerlieden zijn ongerust over het vuurwerkbeleid van de overheid. Ze willen dat minister Remkes de bestaande regels aanpast. Uit uitgelekte documenten blijkt dat brandweerlieden nog steeds veel gevaar lopen bij vuurwerkbranden. Aanleiding is een test van TNO in Polen eind vorig jaar, waar ook Nederlandse brandweerlieden bij waren.

TNO had een vuurwerkopslag nagemaakt, met daarin het lichtste evenementenvuurwerk. Toen dat vlam vatte, volgde een explosie die 2,5 keer zwaarder was dan die van de vuurwerkramp in Enschede. De brokstukken kwamen meer dan 1 km van de explosie neer. Volgens de regels mag bij dit soort vuurwerk op een afstand van 25 meter worden geblust, maar dat is veel te gevaarlijk, zegt de brandweer.

Nederlandse brandweerlieden zijn ook ongerust omdat in Denemarken ruim een jaar geleden in Kolding een vuurwerkopslagplaats net zo explodeerde als in Enschede. De minister wil voorlopig nog van geen wijken weten. Remkes schrijft aan de brandweerkorpsen dat de "inzetprocedure van de brandweer ongewijzigd blijft." Volgens de minister is de opwinding niet terecht.