Iraanse vrouw (18) krijgt strop voor zelfverdediging

Beuzebelder, rightso en -North- hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenEen 18-jarige vrouw die uit zelfverdediging een man die poogde haar te verkrachten heeft gedood, is door een Iraanse rechtbank tot de strop veroordeeld. De toen nog 17-jarige vrouw bevond zich een jaar eerder met haar nichtje en enkele vrienden op straat toen ze plotseling lastig werd gevallen door twee mannen, die probeerden haar te verkrachten.

"Ik pleegde moord om mezelf en mijn nichtje te verdedigen. Het was niet mijn bedoeling om te doden. Niemand kwam ons helpen", aldus de vrouw. Volgens de Iraanse wet kunnen jongens al vanaf 15 jaar ter dood veroordeeld worden, en meisjes zelfs al vanaf negen jaar. De executies mogen echter pas worden uitgevoerd wanneer de veroordeelden de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.

De Europese Unie en mensenrechtenorganisaties hebben er bij de Iraanse regering herhaaldelijk op aangedrongen niet meer mensen onder de achttien jaar ter dood te veroordelen. In Iran staat op onder meer moord, verkrachting, overspel, godslastering en homoseksualiteit de doodstraf. Vorig jaar zijn er in Iran zeker 81 mensen geëxecuteerd.