Microsoft sluit blog op verzoek China

Tarak had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon InternetMicrosoft heeft afgelopen vrijdag op verzoek van de Chinese autoriteiten een weblog uit de lucht gehaald waarop politiek gevoelige onderwerpen aan de orde werden gesteld. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bekendgemaakt.

De actie is de softwaregigant op felle kritiek komen te staan van mensenrechtenactivisten, die stellen dat Microsoft meewerkt aan politieke repressie. Het bedrijf stelt zich echter standaard te houden aan "lokale wetgeving en voorschriften", dus ook in China, waar de overheid streng toezicht houdt op het internet. De weblogservice van Microsoft filtert op last van de Chinese autoriteiten onder meer alle berichten eruit waarin de termen democratie en mensenrechten staan.

Op het uit de lucht gehaalde weblog werd onder meer informatie verspreid over een recente staking bij de krant Beijing News uit protest tegen het ontslag van een redactiechef en waren kritische artikelen over het regeringsbeleid te lezen. Het werd geschreven door iemand die als onderzoeksassistent werkt voor het bureau in Beijing van de Amerikaanse krant The New York Times.