Trucks in de knel in doodlopend dorp

Icoon BizarEen beetje gek worden ze er wel van, in Westknollendam. Zeker drie keer per week rijdt een vrachtwagenchauffeur het Noord-Hollandse dorp binnen om er vervolgens achter te komen dat grote trucks er niet meer uit kunnen.

Als een vrachtwagen vastzit moeten veel dorpsbewoners hun auto's verzetten omdat vrachtwagens anders niet kunnen keren. Iets wat soms niet lukt omdat de eigenaar van een auto niet thuis is, of omdat de eigenaar niet bekend is. Dan zit er voor chauffeurs vaak niets anders op dan honderden meters achteruit het dorp uit te rijden.

"We hebben ook een keer meegemaakt dat een grote vrachtwagen niet weg kon. Toen moest de chauffeur de combinatie ontkoppelen en heeft iemand met een Landrover de boel weer bij elkaar getrokken", aldus bewoner Harm de Jong. "Een tijdje terug was er nog een truck die op het plantsoen wilde keren. Die liep natuurlijk gelijk vast in de prut. Moest er een kraanwagen komen om de vrachtwagen los te maken."

Bewoners van Westknollendam kaarten het probleem al jaren aan bij de gemeente Zaanstad, maar tot nu toe met weinig succes. Er hangt weliswaar een bordje dat aangeeft dat het dorp doodlopend is, maar dat is, zeker in het donker, moeilijk leesbaar. Ook politiecontroles hebben het probleem nog niet op kunnen lossen, omdat er niet permanent gecontroleerd wordt.