Douane Schiphol staakt 'inwendig onderzoek'

Icoon Algemeen De douane van Schiphol stopt per direct met het 'inwendige onderzoek' van holtes in het onderlichaam van verdachte reizigers. Dit op aanbeveling van de Nationale Ombudsman Brenninkmeijer. Die leverde forse kritiek op de zogenoemde 100-procents-controles. Vandaag is bekend gemaakt dat hij een onderzoek start naar de controles. Brenninkmeijer is van mening dat de Douanewet te weinig wettelijke grondslag biedt voor dergelijke lichamelijke onderzoeken.

In april 2004 werd een vijf maanden zwangere, Surinaamse vrouw onderzocht bij de douane. Ze moest zich uitkleden, waarna er in haar onderlichaam werd gekeken. Haar 2,5 jaar oude zoon was gewoon aanwezig bij deze controle. Brenninkmeijer vindt het onderzoek vernederend en noemt het een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit.

Volgens de Grondwet en het Europees verdrag voor de rechten van de mens is een dergelijk onderzoek alleen toegestaan als daar een wettelijke basis voor bestaat, waarover geen twijfel mag bestaan. De klacht van de Surinaamse vrouw werd dan ook op alle fronten gegrond verklaard.

De volledige controles zouden moeten voorkomen dat bolletjesslikkers en andere drugssmokkelaars vanuit de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Venezuela het land inkomen. Sinds eind 2003 wordt daarom de bagage bij aankomst uitgebreid bekeken en wordt iedereen intensief gefouilleerd.