VVD: Weg met subsidie IKON, Moslimomroep

Icoon MediaDe VVD in de Tweede Kamer vindt dat de subsidie voor levensbeschouwelijke omroepen zonder leden moet worden afgeschaft. Dat zegt het Kamerlid Fadime ÷rgŁ. Volgens haar is het onnodig dat de overheid betaalt voor omroepen als de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON), de Nederlandse Moslimomroep (NMO) en het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK).

De politica wil het voorstel aan de orde stellen bij de presentatie van het nieuwe mediabeleid. Indien levensbeschouwelijke omroepen zendtijd willen, moeten ze maar leden werven of commercieel gaan, zo stelt ÷rgŁ. De VVD sluit zich op dit punt overigens aan bij de PvdA, die al langer op het standpunt staat dat de subsidie moet worden geschrapt. Volgens de mediawet kan ťťn keer in de vijf jaar voor een periode van vijf jaar zendtijd toegewezen worden aan kerkgenootschappen en organisaties op geestelijke grondslag. Het schrappen van deze regel kan worden gezien als 'een duidelijk onderdeel van de wijziging van het bestel', aldus PvdA-mediawoordvoerder Martijn van Dam.

De IKON, deze maand zestig jaar op de Nederlandse buis, zegt niet al te zeer van de plannen te schrikken. Volgens een woordvoerder is de interkerkelijke omroep verankerd in het Nederlandse mediabestel. De omroep zou naam hebben gemaakt met 'tegendraadse' programma's waarbij 'kijkcijfers niet de dominerende factor zijn'. De huidige concessie loopt overigens nog tot 2007. Als de wet ongewijzigd blijft, kan de IKON vervolgens in ieder geval tot 2012 uitzenden.