Relschoppers houden huis in Alkmaarse wijk

MisdaadIn de Alkmaarse volksbuurt Oud-Overdie is het al dagen onrustig. Met Oud en Nieuw kon de ME nog voorkomen dat er in de wijk grote vreugdevuren werden ontstoken, maar maandagavond blijkt de situatie behoorlijk uit de hand te zijn gelopen. Daarbij werd ook een buurtbewoner ernstig belaagd. De ruiten van zijn woning sneuvelden en zijn auto moest het ontgelden.

In Oud-Overdie is al jaren een strijd gaande tussen bewoners en de ME. De wijkbewoners willen vreugdevuren maken, maar dit is uitdrukkelijk verboden door de gemeente Alkmaar. De ME doet er alles aan om de brandweer in staat te stellen de vuren te blussen. In de Oudejaarsnacht kon worden voorkomen dat grote vuren werden ontstoken maar de mensen keerden zich wel tegen de ME. Agenten werden bekogeld met vuurwerk en grote stukken stoeptegels. Volgens sommige buurtbewoners uit woede, omdat de ME bij een charge een hond zou hebben overreden.

Maandagavond lukte het een groep van zo'n 100 man wel een vreugdevuur te maken op de Kortenaerkade. Banden, schuttingen, kerstbomen en banken werden in de brand gestoken. Vanwege de grimmige sfeer besloot de politie niet in te grijpen, maar het vuur gecontroleerd te laten uitbranden.

'MS-patiënt'
Toen rond 21:00 uur een buurtbewoner met zijn auto langs het vuur probeerde te komen, liep de zaak alsnog behoorlijk uit de hand. Omstanders wilden dat de man zijn auto afstond om het voertuig op de brandstapel te kunnen rijden. De automobilist wist echter weg te komen. De relschoppers togen toen naar zijn woning, smeten zijn autoramen in en zetten de wagen op zijn kop. De man - naar verluidt een MS-patiënt - vluchtte zijn woning binnen. Daarop werden zijn ramen met bakstenen ingegooid.

De politie moest tenslotte de ME inschakelen die de orde wist te herstellen. Volgens een bewoner van Oud-Overdie komen de meeste relschoppers van buiten de wijk en soms zelfs van buiten Alkmaar.