'Journaal altijd hand in hand met RVD'

TelevisieDe NOS zendt donderdag een documentaire uit waarin een beeld opdoemt van een NOS Journaal dat nauw verweven is met de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). In het kader van het 50-jarig bestaan van het NOS Journaal, kreeg documentairemaker Pieter Fleury de gelegenheid om de afgelopen twee jaar met zijn camera achter de schermen te kijken van het programma. Ook doorzocht hij meer dan vijftig uur archiefmateriaal en interviewde hij sleutelfiguren uit het verleden.

In de documentaire-film, getiteld 'Het Schitterende Scherm', is onder meer te zien hoe de directeur-generaal van de RVD, Gerard van der Wulp, wekelijks samen met premier Balkenende een bezoekje brengt aan de Haagse vestiging van het Journaal. Van der Wulp, vroeger nota bene hoofdredacteur van het Journaal, blijkt tijdens die bezoekjes geregeld achter de NOS-computers te gaan zitten om de uitzendrapporten te lezen. In die verslagen is te lezen wat de mening is van de Journaalmedewerkers over de nieuwsbulletins.

Zelfcensuur
In 'Het Schitterende Scherm' zeggen vroegere medewerkers dat NOS en RVD altijd al 'hand in hand' optrokken. In het prille begin was dat nodig om beelden te verkrijgen uit Indonesië, later om bijvoorbeeld verzekerd te zijn van een goede camerapositie bij bezoeken van de koningin. Fleury laat in de film zien dat wegens die innige band tussen koningshuis en RVD, het Journaal zich zelfcensuur oplegde. Zo besteedde het Journaal destijds geen aandacht aan de Greet Hofmans-affaire. Ook bij andere grote nieuwsgebeurtenissen liet het Journaal zich leiden door het politieke klimaat.

De documentairemaker zegt te hopen dat men na het zien van zijn documentaire zich gaan realiseren ''dat men via het Journaal vaak niet de rauwe feiten voorgeschoteld krijgt en zeker niet alle nuances en achtergronden. Ik wil zeggen: let op, er is meer aan de hand of er kan meer aan de hand zijn. Laat je niet in slaap sussen door de goede presentatie van het NOS Journaal''.

-
Uitzending van 'Het Schitterende Scherm' is op donderdag 5 januari, de dag dat het Journaal 50 jaar bestaat, via Nederland 1 (20.35-21.55 uur).