Churchill wilde Hitler op elektrische stoel laten executeren

ChurchillDe premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog, Winston Churchill, wilde indertijd zijn grote gehate tegenstander Adolf Hitler zonder proces op de elektrische stoel zetten. Dat blijkt uit aantekeningen uit 1942 van beraadslagingen van het toenmalige Britse oorlogskabinet, die gisteren in Londen voor het eerst werden geopenbaard. Zo'n stoel zou speciaal uit de VS moeten worden overgevlogen, omdat Groot-BrittanniŽ hierover niet beschikte.

De in 2002 tot 'grootste Brit aller tijden' gekozen Churchill wilde naast Hitler ook enkele hoge nazi-functionarissen zonder enige vorm van rechtspraak laten executeren. De toenmalige Britse premier werd van zijn voornemens afgebracht door medeleden van het War Cabinet.

In de lente van 1945, toen de zege op nazi-Duitsland nog maar een kwestie van tijd was, uitte Churchill de vrees dat een proces tegen Hitler en diens nauwste medewerkers ''een farce'' kon worden. Nadat echter bleek dat zowel de VS als de Sovjetunie voorstanders waren van processen volgens het boekje, bond Churchill in. Wat volgde waren de beroemde NŁrnberg-processen, waar Hitler en enkele andere hoge nazi-bonzen overigens aan ontsnapten door zelfmoord te plegen.