Britten kiezen 'Life of Brian' als beste komische film

FilmMonty Python's 'Life of Brian' is door de kijkers van het Britse Channel 4 uitgeroepen tot beste komische film ooit. De Amerikaanse film 'Airplane' eindigde op plaats twee. De derde plek was voor 'Shaun of the Dead', gevolgd door 'Austin Powers: International Man Of Mystery'. De animatiefilm 'South Park: Bigger, Longer & Uncut' eindigde op de vijfde plaats. In totaal behelst de ranglijst van beste komische films 50 stuks.

De mannen van Monthy Python staan naast plaats ÚÚn ook op plaats zes met 'the Holy Grail'. De winnende film 'Life of Brian' komt uit 1979 en is een cynische parodie op het leven van Jezus Christus. Brian, een jood die zich heeft aangesloten bij de anti-Romeinse ondergrondse, wordt door een misverstand bij zijn geboorte aangezien voor de profeet. Al wat hij doet en zegt wordt verheven tot wonder, en tegen zijn bedoelingen in verwerft hij zich een brede aanhang.

De film deed indertijd veel stof opwaaien omdat hij door conservatieve christenen werd gezien als een belediging van het christendom. Vooral het einde van de film, een scŔne waarin slachtoffers van een massale kruisiging een komisch liedje zingen ('Always Look on The Bright Side of Life') speelde bij die protesten een belangrijke rol. De rolprent werd in sommige landen zelfs verboden. In ItaliŰ bijvoorbeeld mocht de film pas in 1990 voor het eerst vertoond worden.


'Always Look on The Bright Side of Life'
-
De complete TOP 50
Topic op het FOK!forum over de verkiezing