Cohen wil armoede en uitsluiting aanpakken

Shelbourne had ons via de nieuws-submit te melden:

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft de Amsterdamse burgemeester Job Cohen gisteren gewaarschuwd voor de armoede- en werkloosheidproblemen die zijn stad teisteren. Ook de gevoelens van uitsluiting vormen een bedreiging aldus Cohen, omdat die kunnen leiden tot radicalisering.

Volgens de burgervader is Amsterdam ''een emancipatiemachine, een opwerkfabriek voor talent, een wereldmerk.'' Om dat te blijven is echter actie nodig zo betoogde Cohen, want ''het is niet voor iedereen even gemakkelijk erbij te horen en mee te doen in die opwerkfabriek.'' Om de armoede in de stad te bestrijden zal Amsterdam 14 miljoen euro vrijmaken. Dat bedrag komt bovenop de 38 miljoen die de regering heeft toegezegd.

Hij sprak ook over gevoelens van uitsluiting. Niet alleen als gevolg van armoede, maar misschien belangrijker nog mensen die zich op grond van etniciteit of geloof, de islam, uitgesloten voelen: ''Velen daarvan zijn noch arm, noch kansarm, noch slecht opgeleid. Maar zij voelen zich wel buitengesloten en sommigen van hen zullen daardoor radicaliseren. En radicalisering kan een bron zijn voor rellen of erger. Dat hoeft allemaal niet, maar het kàn wel. Dat is een ontwikkeling die mij zorgen baart.'' Om dat te voorkomen is tweerichtingsverkeer nodig volgens Cohen: ''Iedereen moet bijdragen. Onderwijs volgen, werk zoeken, je best doen, mogelijkheden, hoe klein ook, benutten.'' Hij wil zich vooral richten op jongeren, die naar zijn mening nog te weinig een eerlijke kans op een baan krijgen. Onder meer de discriminatie op de arbeidsmarkt moet daartoe aangepakt worden.