Nieuw virus treft Nederlandse MSN-gebruikers

Icoon InternetEen gevaarlijk nieuw virus circuleert onder Nederlandse gebruikers van het populaire chatprogramma MSN Messenger. Via een recent ontdekte fout in besturingssysteem Windows verspreidt het virus zich razendsnel. Volgens een analist van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky is de maker vrijwel zeker een Nederlander die uit is op betaalgegevens.

Het nieuwe wormvirus doet zich voor als een plaatje met een kerstgroet. Ontvangers die op de link klikken komen echter op een internetpagina en raken zodoende besmet. In het overgrote deel van de gevallen (ongeveer 98%) gaat het om Nederlandse gebruikers. Zelfs gebruikers met de nieuwste instellingen zijn "extreem kwetsbaar". Microsoft heeft tot heden geen oplossing gevonden. Antivirusproducenten stuurden daarom vrijwel direct alarmeringen uit.

Doordat de worm alle toetsaanslagen registreert is het virus in staat creditcardinformatie te stelen of rekeningen bij online betaalsystemen te plunderen. Volgens expert R. Schouwenberg van Kaspersky kan de verdachte met een beetje hulp van de internetaanbieder en de politie snel gevonden worden.