Coca-Cola geweerd op universiteit VS

Coca-Cola logoOp de campussen van de Universiteit van Michigan worden voortaan de Coca-Cola-automaten niet meer bijgevuld, of gevuld met frisdrank van een ander merk. De Amerikaanse universiteit, die meer dan 50.000 studenten telt, boycot het populaire merk naar aanleiding van aantijgingen van diverse studentengroeperingen. Coca-Cola wordt onder andere wanpraktijken in India en Colombia verweten.

Volgens de studenten zitter er resten van bestrijdingsmiddelen in de Indiase cola en hebben er mensenrechtenschendingen plaatsgevonden op bedrijfsterreinen in Colombia. Vakbondsvertegenwoordigers in Colombia worden ontvoerd en vermoord. Coca-Cola heeft al deze beschuldigingen op basis van eigen onderzoek ontkend. De contracten met de universiteit hebben een waarde van 1,4 miljoen dollar. Vergeleken met de 22 miljard dollar omzet die het concern maakt is dit echter een druppel op de gloeiende plaat.

Volgens CNN kan de schade echter onverwachts hoog uitvallen omdat Coca-Cola sterk afhankelijk is van zijn imago. De actiegroepen, waarvan één de naam 'Stop Killer Coke' voert krijgen de nodige bijval in de VS. De Universiteit van Michigan is inmiddels de tiende universiteit of hogeschool die het beroemde merk weert. De universiteiten van New York, Rutgers University in New Jersey en Santa Clara University in Californië gingen haar voor.

Een van de websites van de betreffende actiegroepen vind je hier