Hoop voor Oegandezen met afgesneden lippen

OorlogEen team chirurgen is deze maand naar Oeganda vertrokken om daar de afgesneden lippen van 15 Oegandezen te herstellen. Zij werken op initiatief van het Franse Artsen zonder Grenzen, de Nederlandse regering en Stichting Interplast Holland, een organisatie die reconstructieve chirurgie in ontwikkelingslanden mogelijk maakt.

De verminkingen die hersteld moeten worden zijn aangebracht tijdens de jarenlange oorlog in Noord-Oeganda. Rebellen van het radicale Verzetsleger van de Heer (LRA) sneden de afgelopen negentien jaar lippen, neuzen en oren af bij meest vrouwen. Deze werden dan teruggestuurd naar hun dorp als levende waarschuwing om niet te heulen met de regering.

De gemutileerde lichaamsdelen zorgen naast trauma's en een afschuwelijke aanblik ook voor veel lichamelijke problemen: stof en vliegen verzamelen zich in oren en monden die niet gesloten kunnen worden. Eten en drinken zijn moeizame exercities.

De 40-jarige Doreen Aciro wil wel vertellen wat haar is overkomen: ''In maart werden we met elf vrouwen door de rebellen gevangen genomen. De rebellencommandant, die eruit zag alsof hij een jaar of twintig was, haalde een scheermesje te voorschijn, overhandigde het aan een 10-jarig strijdertje en gaf hem de opdracht om de oren van de vrouwen af te snijden. Vervolgens moest hij de lippen van mij en mijn vriendin afsnijden.'' Aciro is heel, héél kwaad. Er zijn meerdere operaties nodig voordat ze haar mond kan dichtdoen zodat ze niet continu kwijlt en weer normaal kan drinken en eten.

-
Planet Internet publiceerde begin dit jaar een uitgebreid artikel over de wreedheden van de LRA (Lord's Resistance Army).