KNMI: Grote overlast door sneeuw en ijzel

Icoon AlgemeenVrijdag en zaterdag verwacht het KNMI veel overlast door een sneeuwfront dat van het zuidwesten naar het noordoosten over ons land trekt. Tevens staat er daarbij een krachtige, langs de kust zelfs harde, zuidoostenwind die sneeuwstormen kan veroorzaken. De sneeuw zal aan het begin van de middag Zeeland bereiken en zo halverwege de avond in het noordoosten aankomen.

De sneeuw zal in het zuidwesten aan het begin van de avond worden vervangen door onderkoelde regen, wat tot ijzel leidt. Zo rond middernacht zal de ijzelzone over de gehele zuidwestelijke helft van het land liggen. Hierdoor is er op vrijdag en zaterdag een kans van ongeveer 90 procent op een weeralarm. Het KNMI zal een dergelijke waarschuwing pas geven als de weersomstandigheden gevaar of overlast opleveren voor een groot deel van de samenleving.

Rijkswaterstaat doet een waarschuwing uitgaan dat vooral de ijzel tot problemen in het verkeer kan leiden. IJzel is voor de wegendiensten slechter te bestrijden met zout waardoor er een grotere gladheidskans is. IJzel is tevens niet goed zichtbaar met het blote oog en kan alleen met meetapparatuur worden ontdekt.

Als de ijzel een extreem niveau bereikt zal de maximumsnelheid op de snelwegen via de matrixborden boven de weg worden verlaagd door Rijkswaterstaat. Verder dienen weggebruikers rekening te houden met langere reistijden en worden ze geadviseerd de weersverwachting en verkeersinformatie nauwlettend te volgen.

Rijkswaterstaat zal op een aantal drukbezochte wegen al preventief een zoutoplossing strooien. De speciale zoutoplossing zal langer blijven liggen en beter over het asfalt verspreiden. In de afgelopen dagen is er ook al veel gestrooid, maar er is voldoende zoutvoorraad voor de koude periodes opgebouwd.

Spoorbeheerder ProRail meldt dat ook het treinverkeer hinder zal ondervinden van het weer. Er kan nog niet worden voorspeld in welke mate er hinder zal optreden. Uit voorzorg zal de NS vrijdag vanaf 14:00 uur de treindienst aanpassen op de trajecten Utrecht-Gouda-Rotterdam/Den Haag en Amersfoort-Amsterdam Centraal. Op die trajecten worden geen treinen gecombineerd en gesplitst, wat tot vertraging kan leiden.

Ziet het er morgen zo ook uit op de wegen?
Ziet het er morgen zo ook uit op de wegen?