Schaatsen: Timmer naar OS, Van Velde faalt

Icoon SchaatsenGerard van Velde en Gianni Romme zijn de grootste verliezers van dag drie van het NK afstanden, alias olympische trials. Beide anciens slaagden er niet in een ticket voor de Spelen te bemachtigen. Marianne Timmer en Annette Gerritsen voegden zich wel in het rijtje Turijngangers.

Vandaag werden er liefst drie afstanden verreden: de 1.000 en 10.000 meter voor mannen en 500 meter voor vrouwen. De langste afstand leverde geen verrassingen op. Carl Verheijen, Sven Kramer (beiden soeverein) en Bob de Jong (met wat moeite) kwalificeerden zich. Genoemd trio was in een eerder stadium al verzekerd van een ticket voor de 5.000 meter. Gianni Romme zal ontbreken tijdens de Spelen, want hij eindigde als vijfde. Dinsdag greep hij ook al naast een ticket voor de 5 kilometer. Jochem Uytdehaage nam wegens verkoudheid niet eens deel, terwijl een stunt van Henk Angenent uitbleef.

Dramatiek op de 1.000 meter. Gerard van Velde - nota bene huidig olympisch kampioen - faalde en werd slechts zesde. Jan Bos, Erben Wennemars en Beorn Nijenhuis zijn ware spekkopers en plaatsten zich al voor een tweede afstand. Bos deed dat zelfs in een magistraal baanrecord van 1.09,08. Ook Stefan Groothuis voegt zich bij het alsmaar uitdijende gezelschap schaatsers dat de Nederlandse eer in Turijn gaat verdedigen.

De vrouwen reden vandaag alleen de 500 meter. Marianne Timmer pakte met overmacht haar vierde nationale titel op het sprintnummer. Annette Gerritsen zal de koningin van Nagano vergezellen in Turijn. Een olympisch optreden van Sanne van der Star en Marieke Wijsman is nog onzeker, ondanks hun respectievelijk derde en vierde plaats. Nederland mag maximaal maar tien vrouwen afvaardigen en genoemd duo zal in spanning het oordeel van de KNSB-keuzeheren moeten afwachten.

Morgen is de laatste dag van het NK afstanden. Dan staan de 1.500 meter (mannen), 1.000 meter (vrouwen) en 5.000 meter (vrouwen) op het programma. Voor Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage zal de mijl de laatste kans zijn op kwalificatie.


Klik hier! voor een uitgebreider verslag van de 1.000 meter.

Klik hier! voor een uitgebreider verslag van de 10.000 meter.