'Wonderpil om af te vallen bestaat nog niet'

GezondheidVolgens het Voedingscentrum bestaat er nog helemaal geen 'wonderpil' om af te vallen. Het centrum reageert daarmee op de berichten in de Telegraaf over een nieuwe DNA-pil (Genotrim) die het mogelijk maakt zonder dieet in enkele maanden tijd het ideale gewicht te bereiken.

''Het klinkt geweldig, maar het is onmogelijk dat dit de wonderpil is waar de wereld op wacht. De wetenschap is nog lang niet zover dat op basis van erfelijke eigenschappen van een individu een pil kan worden samengesteld die inwerkt op de stofwisseling. Om op die manier de gezondheid te kunnen beÔnvloeden is veel wetenschappelijke kennis nodig. In de eerste plaats moet bekend zijn welke genen precies in verband staan met welke lichaamsfuncties. Vervolgens moet duidelijk zijn op welke wijze invloed kan worden uitgeoefend op deze genen. Hierover is nu nog onvoldoende bekend'', aldus het Voedingscentrum.

Dat de aanbieder van de DNA-pil, Salugen Inc., schermt met het feit dat de pil is goedgekeurd door de Amerikaanse Voedselveiligheidsautoriteit (FDA) zegt niets volgens het Voedingscentrum. Dit houdt namelijk alleen in dat het middel niet schadelijk is voor de gezondheid. Het zegt niets over de werkzaamheid. Bovendien speelt erfelijke aanleg slechts een beperkte rol bij het ontstaan van overgewicht. Het gedrag is veel bepalender: meer bewegen en gezonder eten dus.