Winterweer leidt tot verkeerschaos Europa

Icoon VervoerVeel sneeuw, winterse stormen, gladheid en extreme vrieskou hebben in grote delen van Europa tot chaos op de wegen en veel overlast geleid. In Frankrijk werd de eerste dode gemeld. Een man werd levenloos gevonden in zijn auto bij Lyon. Hij blijkt te zijn doodgevroren.

Een aantal meteorologische diensten waarschuwden in Duitsland en Groot-BrittaniŽ voor problemen die in de komende dagen zelfs nog groter kunnen worden. Aan Britse verkeersdeelnemers wordt door de BBC geadviseerd om niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is.

In Frankrijk zaten meer dan vijfduizend automobilisten vandaag en gisteren vast door de hevige sneeuwval. Een groot deel van hen, in het noordoosten van het land, werd gedwongen om de nacht door te brengen in hun voertuig. Een aantal lokale brandweerkorpsen zorgden voor (warm) eten en drinken. Een aantal gemeenten stelden sporthallen beschikbaar voor de opvang van gestrande reizigers.

De sneeuw veroorzaakte ook veel overlast in het westen. Honderden auto's en vrachtauto's kwamen bij NormandiŽ vast te zitten. Een snelweg aldaar moest in beide richtingen worden afgesloten. Trucks die door slippartijen dwars over de weg kwamen te staan belemmerden het sneeuwruimen.

Ook in het noorden van ItaliŽ kampte men met problemen. Onder andere in Lombardije en aan de Ligurische kust viel vanmorgen tussen de tien en dertig centimeter sneeuw. De steden Milaan en Genua werden ook voorzien van een witte laag. Verscheidene snelwegen moesten voor onbepaalde tijd worden afgesloten, waaronder de doorgaande weg tussen Ventimiglia en de Franse grens.

Ook elders in Midden-Europa waren er vandaag ongevallen door het plotselinge winterse weer, onder meer in TsjechiŽ en Oostenrijk. In TsjechiŽ werd de hoofdweg tussen Praag en Brno afgesloten na een groot ongeval. In Oostenrijk zijn veel wegen in de Alpen alleen nog met sneeuwkettingen enigszins te berijden. Een aantal passen zijn afgesloten. In het gehele Alpengebied geldt een verhoogd risico op lawines.

In Zwitserland tot slot werden temperaturen gemeten tot -23 graden Celsius. In de Italiaanse Alpen liep het kwik zelfs terug tot -30 graden. Uit de Oost-Turkse bergregio's kwamen berichten over temperaturen ver onder de -30 graden. Duizenden mensen zijn aldaar door hevige sneeuwval nog van de buitenwereld afgesloten.