A'damse gidsen bewapend met hellebaard

Icoon OpmerkelijkToeristengidsen in Amsterdam krijgen van de gemeente een wapenvergunning om een hellebaard bij zich te dragen. Met het Middeleeuwse steekwapen moeten dronken toeristen, agressieve junks en dealers op afstand worden gehouden. Vanaf januari dragen vier gidsen een stalen hellebaard met zich mee, zo meldt directeur Raoul Serrée van excursiebureau Van Aemstel Produkties.

Sinds jaar en dag verzorgt het bedrijf rondleidingen waarbij gidsen verkleed zijn als schutters van Rembrandts Nachtwacht. In de avonduren leverde dat een aantal vervelende incidenten op met dronken Engelse toeristen en drugsdealers, waarop Van Aemstel Produkties besloot te stoppen met de avondtoers op de Wallen. Omdat 2006 het Rembrandtjaar is, wilde het bedrijf graag weer beginnen met de avondrondleidingen en vroeg het een wapenvergunning aan.

Overigens heeft de gemeente voorwaarden verbonden aan de afgegeven vergunning. Alleen gidsen gekleed in een historisch kostuum mogen de hellebaarden met zich meedragen, en het wapen mag enkel op de Amsterdamse Wallen worden meegevoerd. De vergunning staat op naam en de gidsen mogen het steekwapen nooit afgeven. Bij confrontaties hebben de gidsen de nadrukkelijke instructie weg te lopen.

Toeristengidsen mogen hellebaarden bij zich dragen
Gidsen van Van Aemstel Produkties in vol ornaat