'Kabinet-Bos zonder SP valt na een jaar'

Jan MarijnissenHet duurt nog even voordat er Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden, maar SP-leider Jan Marijnissen neemt al vast een voorschot op de coalitie-onderhandelingen. Volgens de SP'er heeft een kabinet onder aanvoering van de PvdA weinig kans van slagen als het de SP links laat liggen. "Ik ben ervan overtuigd dat een kabinet-Bos zonder de SP na een jaar al weer valt", stelt Marijnissen.

In een interview met dagblad Trouw gaat Marijnissen in op gesprekken die hij voert met PvdA-leider Wouter Bos en GroenLinks-leider Femke Halsema over de vorming van een links alternatief voor de huidige coalitie. Volgens de SP'er zit er weinig schot in deze gesprekken, vooral omdat Bos nauwelijks te porren is voor een gezamenlijk optreden van de linkse partijen. "Hij is bang dat hij kiezers op de rechtervleugel van de PvdA kwijt raakt. En hij denkt dat de drie partijen meer zetels krijgen als ze apart opereren dan wanneer ze samen optrekken", meent Marijnissen, die zelf het liefste zou zien dat de drie partijen samen een verkiezingsprogramma opstellen.

In het interview haalt Marijnissen overigens ook uit naar GroenLinks. De partij van Femke Halsema hield ondanks een pleidooi voor een meer flexibele arbeidsmarkt. "Ik heb nog met Paul RosenmŲller gevochten tegen flexibilisering van arbeidscontracten. GroenLinks constateert dat daardoor nu een tweedeling op de arbeidsmarkt is ontstaan. En wat is hun oplossing? De hele arbeidsmarkt flexibiliseren! Kennen ze eigenlijk de geschiedenis van de sociale strijd nog wel? Dan heb je het dus totaal niet begrepen, Halsema", zegt de SP-voorman. "Tekenend is dat de werkgevers-organisaties VNO-NCW juichen en de vakcentrale FNV het plan afkraakt."