Lekkerste oliebol in Rotterdam

De kans dat de consument voor de jaarwisseling een lekkere oliebol koopt, is volgens het Algemeen Dagblad groter dan ooit. Er zijn echter ook nog steeds bakkers en kraamhouders die er met de pet naar gooien en zich weinig aantrekken van de kwaliteitseisen.

De keurmeesters de dertiende Nationale Oliebollentest van het Algemeen Dagblad vonden ook dit jaar weer niet gare bollen, vetspuitertjes, verbrande vruchten, meelballen en oliebollen gebakken in inferieure visolie.

Vergeleken met vorig jaar is er volgens de krant sprake van een forse kwaliteitsverbetering. Dat blijkt ook uit de einduitslag waarin 63 van de 92 bezochte verkooppunten een voldoende scoren. Wie voor echte kwaliteit gaat, kan dit jaar op maar liefst 26 adressen terecht, waar een cijfer van 8 of hoger werd gegeven.

Rotterdammer Richard Visser eindigde voor de vierde keer als eerste in de test van het AD en heeft direct meer personeel ingehuurd om de drukte op te vangen: "Een paar jaar geleden hebben we de hele nacht van de 30ste op de 31ste doorgebakken. Je gelooft het niet, maar gedurende de hele nacht hebben er minstens honderd mensen staan wachten. Om 06.00 uur werd het wat rustiger, maar om 09.00 uur was de rij weer langer dan ooit".

Vorig jaar eindigde Visser slechts als 29e: "Dat zat mij toch niet lekker dat het panel het toen een 'droge bol' vond. Sindsdien voeg ik toch wat extra water toe en de reacties zijn erg positief. Deze bollen happen nog lekkerder weg".

De keurmeesters van de krant bezochten totaal 92 kramen en winkels, waarvan er 63 een voldoende kregen. Beste oliebollenbakker is dit jaar dus Richard Visser aan de Rotterdamse Heemraadsingel, tweede werd Het IJs van Columbus in Amstelveen.

Onder de noemer Economisch Delict zijn vier kramen met een nul beoordeeld. De allerslechtste oliebol werd gekocht op de Smitshoek in Bergschenhoek.


Winnaar Richard Visser