Agenten undercover in Amsterdamse taxi's

Amsterdamse taxichauffeurs kunnen komend jaar controles verwachten van politieagenten die als undercoverpassagiers taxiritjes gaan maken. Bij de politie zijn de namen bekend van ongeveer 70 taxichauffeurs die de verkeersregels keer op keer overtreden en deze groep kan zeker een bezoekje van een agent verwachten.

Door als undercoverpassagier mee te rijden is de Amsterdamse politie in staat om zelf vast te stellen welke overtredingen er worden gemaakt. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het vaak gaat het om overtredingen als te hard rijden, door rood rijden, geen gordels dragen en niet handsfree bellen.

De agent die de controle uitvoert zal zichzelf aan het eind van de rit bekendmaken als politieman en de bekeuringen uitschrijven. De agent zal overigens wel gewoon voor het taxiritje betalen.

Burgemeester Job Cohen staat achter de maatregel van de Amsterdamse politie: "Ik ben blij met alles wat orde brengt in de taxichaos. De taxi's zijn de visitekaartjes van de stad, dus dat moet gewoon keurig zijn. Voor welke maatregelen de politie dan kiest, maakt mij niet zo veel uit".