Steeds minder mensen hebben kunstgebit

Icoon Gezondheid Het bruisende glas water met een kunstgebit op het nachtkastje van opa of oma. Binnenkort is het misschien verleden tijd, want het percentage Nederlanders met een volledig kunstgebit is tussen 1981 en 2004 meer dan gehalveerd. In 1981 had nog bijna 32 procent van de Nederlanders ouder dan 15 jaar een volledig kunstgebit. In 2004 is dat aandeel echter gedaald tot 14 procent.

Ook het percentage gedeeltelijke kunstgebitten nam iets af, terwijl het percentage prothesen en bruggen juist iets toenam. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vanochtend bekend werden gemaakt. Tegenwoordig heeft bijna niemand onder de 40 een kunstgebit nodig.

Het zijn volgens het CBS uiteraard nog vooral ouderen die met een kunstgebit rondlopen; van mensen met een leeftijd van boven de 80 heeft maar liefst driekwart zijn eigen tanden niet meer. Toch zijn er ook andere 'risicogroepen' te onderscheiden. In verhouding komt een kunstgebit namelijk vaker voor bij mensen die op het platteland wonen, via het ziekenfonds verzekerd zijn, een lage opleiding of een laag inkomen hebben.


Steeds minder mensen vervangen hun volledige gebit