Haagse moslims 'gewoon op vakantie'

Icoon AlgemeenDe drie jonge Haagse moslims die vrijdag na een verblijf van ruim een maand in het buitenland terugkeerden naar hun families waren 'gewoon op vakantie'. Omdat de drie zonder hun familie in te lichten vertrokken waren, werd er door hun moskee en de familie gevreesd dat ze geronseld waren voor de jihad in Irak of Tsjetsjenië.

Zelf begrepen de drie pas bij hun terugkeer dat rond hun vertrek veel commotie was ontstaan, zo meldt een woordvoerder van de As Soennah-moskee vandaag. Saïd El Massaoudi (21), Ramazan Keskin (18) en hun vriend Driss namen bij hun vertrek paspoorten, kleding en geld mee; mobieltjes werden thuisgelaten. Een week later deed het bestuur van de moskee na overleg met de ouders aangifte van de plotselinge verdwijning. Volgens woordvoerder Abdul Hamid van de moskee staat niet vast dat de jongens geronseld zijn. "Ik wou dat ik het wist. We hebben grote zorgen daarover. In het belang van de moslimgemeenschap wil ik graag weten wat er precies achter zit. Wie zijn de volgende?"

Begin december namen de Hagenaren vanuit Turkije contact op met hun families, en lieten daarbij weten binnen een week terug te keren naar Nederland. Dat gebeurde echter pas afgelopen week, nadat ze op een vliegveld in Azerbeidzjan waren aangehouden. Volgens Hamid probeert de As Soenah-moskee, die bekend staat als zeer orthodox, jongeren ervan te overtuigen dat de weg van het geweld en het doden van onschuldige burgers geen islamitische daad is. "Als onze moskees er niet zouden zijn, zou je niet drie Haagse jongens hebben maar honderden. De onvrede en woede leven, dat moet je slim bespelen. Juist de moskee kan daar een belangrijke rol in spelen", aldus Hamid.