Liberalen België boos na kerstpreek kardinaal

EuropaUitlatingen gedaan door de Belgische kerkleider kardinaal Godfried Danneels hebben bij onze zuiderburen tot politieke commotie geleid. In een preek tijdens de nachtmis op kerstavond uitte de kardinaal kritiek op plannen van de regering om de euthanasiewetgeving uit te breiden.

De kardinaal, die al eerder heeft laten weten niets op te hebben met de euthanasiewetgeving, vroeg zich af of er met de nieuwe wet geen situatie zou ontstaan waarbij anderen beslissen dat het tijd is voor hen om te sterven. Hij doelde daarbij op de voorgenomen wetswijziging dat ook demente bejaarden, die vooraf bij volledig bewustzijn hebben aangegeven dat zij bij verlies van hun verstandelijke vermogens euthanasie willen, voor voortijdige levensbeëndiging in aanmerking kunnen komen.

De partij van de Belgische premier Guy Verhofstadt, de liberale VLD, verwijt de kardinaal ''leugenachtigheid en een bewust misleidend media-optreden''. Liberale politici beschuldigen Danneels ervan zijn preek bewust misbruikt te hebben om via de aanwezige media aan politiek te doen.