Gepeste tiener krijgt tonnen schadevergoeding

Icoon OnderwijsEen gepeste scholier uit de Amerikaanse staat Kansas krijgt 440.000 dollar schadevergoeding van een instantie die toezicht moet uitoefenen op het onderwijs. De inmiddels 18-jarige Dylan Theno zou jarenlang zijn uitgescholden voor 'homo' en 'mietje', en zegt daardoor psychologisch getraumatiseerd te zijn. Een jaar voor het afronden van zijn opleiding verliet hij de school.

De onderwijsautoriteiten erkennen dat Keno jarenlang gepest is zonder dat de leiding van zijn school ingreep. Weliswaar heeft de jongen op een andere school inmiddels wel zijn diploma gehaald, maar volgens psychologen blijft hij emotioneel beschadigd door de jarenlange pesterijen.

De schadevergoeding kwam tot stand na onderhandelingen tussen de advocaten van Theno en die van het Tonganoxie School District. "Ik verwacht dat deze zaak vergaande gevolgen zal hebben voor het toezicht dat scholen gaan uitoefenen als ze signalen krijgen dat leerlingen ernstig gepest worden", verklaarde Theno's advocaat Gregory Benson.