'Samir A. staat op ontploffen'

Samir A. staat op ontploffenTerreurverdachte Samir A. staat op ontploffen. Tenminste, een ontsteking in zijn darmen loopt dat gevaar. De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) heeft daarom in een brandbrief aan justitie-minister Donner geëist dat A. per direct wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis, zo wordt gemeld in een persbericht.

In de afgelopen week werd al bekend dat de gedetineerde lijdt aan de chronische darmziekte colitis ulcerosa. "De situatie van de darmziekte is, op dit moment, dat in zijn dikke darm een ontsteking is ontstaan welke op ontploffen staat. De ontsteking is het gevolg dat Samir alleen met medicijnen is behandeld welke niet effectief genoeg waren", zo meldt de EORG. De organisatie wil vandaag een regiocoördinator bij A. langssturen om zijn toestand te bekijken. De gevangene zou zelf vrezen dat zijn ziekte terminaal is.

De EORG laakt verder het feit dat A. onder een zogenaamd EBI regime (Extra Beveiligde Inrichting) staat. "Het EBI regime is ooit voor vluchtgevaarlijke gedetineerden ingesteld, maar iemand met een ontstoken darm die niet kan lopen kan nooit vluchtgevaarlijk zijn", stelt de organisatie in het persbericht. Ze denkt dat justitie van de maatregel misbruik maakt om gedetineerden die bij EORG klagen te pesten. De EORG is overigens, anders dan de naam doet vermoeden, een Nederlandse organisatie die voortkomt uit extreem-linkse kringen.