Historisch stoomschip in Zaandam gezonken

VervoerGisteren is in Zaandam het historische stoomschip 'C. Bosman' gezonken. Het schip dat in 1915 in de vaart werd genomen had net een een maand in een dok gelegen vanwege restauratiewerkzaamheden. Vlak nadat het te water werd gelaten, zonk de oude boot.

De 'C. Bosman' is eigendom van een stichting die het stoomschip weer helemaal terug wilde brengen in oude staat. Het zou dan als museumboot rond kunnen varen.


De C. Bosman

Het historische schip deed in vroeger tijden dienst als veerboot op de Zuiderzee, tussen onder meer Enkhuizen en Stavoren. In 1915 was er nog geen Afsluitdijk; de 'C. Bosman' was een zogenaamd 'spoorschip'. De treinen reden tot Enkhuizen waarna reizigers naar Friesland en Groningen overstapten op de boot. Deze spoor-waterverbinding werd uitgevoerd door de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM).

Het nu gezonken schip is 67 meter lang en kon indertijd 1.800 passagiers vervoeren. Het deed tot eind jaren 50 dienst, ondanks het feit dat de Zuiderzee in 1932 al werd afgesloten met de Afsluitdijk en omgedoopt tot IJsselmeer.