Tienduizenden getroffen door lek Rotterdam

Icoon AlgemeenZo'n 40.000 huishoudens in Rotterdam en Capelle aan den IJssel zaten door een gesprongen leiding van de stadsverwarming vanmiddag zonder warm water en verwarming. De verwachting is dat de problemen aan het einde van de middag zijn opgelost. "Het gat in de leiding is dan gedicht", verklaarde een woordvoerder van energiebedrijf Eneco.

Het Rotterdamse centrum stond vandaag op stelten toen het winkelend kerstpubliek verrast werd door een stroom kokendheet water. Boven de winkelstraten ontstonden wolken van stoom. De binnenstad werd grotendeels afgezet, en vijf personen liepen brandwonden op, waarvan vier tweedegraads brandwonden en één derdegraads. Eén persoon werd met hartklachten naar het ziekenhuis vervoerd.

In de Korte Hoogstraat werd door het lek in de leiding een gat in het wegdek geslagen van naar schatting drie meter diep en met een doorsnee van zes meter. Uit het gat kwam halverwege de middag nog altijd water en stoom. "In de wijde omgeving liggen brokken steen en het is een grote modderpoel", verklaarde een ooggetuige. Bewoners die in de buurt van de lekkage wonen, kunnen voorlopig nog problemen verwachten met de verwarming. Eneco hoopt deze huishoudens rond middernacht weer te kunnen aansluiten.

Gesprongen leiding stadsverwarming in Rotterdam
Het gat in het wegdek van de Korte Hoogstraat