Joost winnaar van Big Brother 2005

Joost HoebinkDe 21-jarige Joost Hoebink uit Nijmegen is vanavond uitgeroepen tot winnaar van Big Brother 2005. Hij heeft daarmee een bedrag van 262.500 euro gewonnen. Joost versloeg in de finaleronde medebewoner Roel, die net als hij 121 dagen in het televisiehuis in Aalsmeer verbleef. De laatste exit was een kwartier eerder voor Lieske, die daarmee derde werd.

Eerder op de avond had de vierde kandidaat, Ingrid, vrijwillig met 37.500 euro uit de prijzenpot het huis verlaten. Joost stond in alle tussenstanden in de finale-uitzending bovenaan, en won uiteindelijk met 51 procent van de stemmen, tegen 49 procent voor Roel. De stabiele standen zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen, gezien de grote schommelingen in live-uitzendingen bij eerdere exits. De uitgebrachte stemmen op de kandidaten stonden vanavond voor het eerst onder notarieel toezicht, na beschuldigingen van een oud-kandidaat over fraude met de sms- en belstemmen.

'Back to basic'
Na drie Big Brotherloze jaren hoopte Endemol met een vijfde reeks weer ouderwets te kunnen scoren. Bij de selectie van de kandidaten zocht men niet zo zeer spraakmakende extroverte bewoners, maar meer 'gewone' bewoners zoals bij de eerste twee reeksen. 'Back to basic', oftewel terug naar de oorspronkelijke formule, zo werd althans vooraf aangekondigd. De uitzondering was de hoogzwangere Tanja. De geboorte in het Big Brotherhuis van haar dochter Joscelyn was even wereldnieuws. Nadat beide dames ruim een week na de bevalling het huis verlieten, verstomde de media-aandacht rond de allereerste BBaby echter weer snel.

De kijkcijfers van de reguliere uitzendingen lagen tussen de 500 en 600 duizend, voor Talpabegrippen zeer behoorlijk. De live-uitzendingen scoorden wekelijks bijna een miljoen kijkers. Het Big Brotherhuis wordt de komende weken verbouwd, en zal op 14 januari 2006 heropenen als Hotel Big Brother. Acht bekende en eigenzinnige Nederlanders zullen het hotel runnen, met als opdracht zoveel mogelijk geld te verdienen voor een goed doel.

-
Een uitgebreid verslag van de finale-uitzending staat op de FOK!BBlog!!