A'damse PvdA-lijsttrekker boos op Bolkestein

Frits BolkesteinLodewijk Asscher, lijsttrekker voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, is furieus op Frits Bolkestein. De oud-VVD-leider, tevens lijstduwer voor de liberalen in de hoofdstad, waarschuwde eind november in het tv-programma Buitenhof voor 'het gevaar van een islamitische burgemeester' in Amsterdam.

De 72-jarige Bolkestein stelde dat Amsterdam 'een kolossaal probleem' heeft en dat 'iedereen dat ook weet'. De stad zou over tien jaar een islamitische meerderheid hebben. "Binnenkort hebben we een gekozen burgemeester. Dat houdt in dat Amsterdam een islamitische burgemeester kan hebben. En burgemeester Job Cohen bepleit dat die het hoofd van de politie blijft", verklaarde Bolkestein. Volgens Asscher houden de uitspraken in dat de bejaarde VVD'er iemand als Ahmed Aboutaleb, een belijdend moslim en momenteel wethouder in Amsterdam, ongeschikt acht als burgemeester. "Wat is dit voor partij? Waarom durft niemand in de VVD afstand te nemen van dit verdwaalde erelid?", stelt de lokale PvdA-voorman.

Lodewijk AsscherAsscher zegt door dergelijke uitspraken 'gedwongen te worden' te zoeken naar alternatieven voor een coalitie met de VVD. In de hoofdstad vormen PvdA, CDA en VVD momenteel nog het college van burgemeester en wethouders, maar met GroenLinks en de SP kan de PvdA ook een meerderheid vormen. VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg wilde niet ingaan op de uitspraken van Asscher. "Ik beschouw deze aanval als een compliment. Asscher is bang voor ons."

Of een meerderheid van moslims in de hoofdstad reŽel is, valt overigens nog te bezien. Uit cijfers van bureau Onderzoek + Statistiek blijkt dat het aandeel hoofdstedelingen dat de islam aanhangt op ruim vijftien procent moet liggen. Het ligt wel in de verwachting dat het moslimgeloof op korte termijn de grootste religie in Amsterdam zal zijn, aangezien het aandeel christenen (in 2000 nog 17 procent) gestaag blijft dalen.