Samir A. getuigt in Hofstadgroepproces

JustitieVandaag moest in het terreurproces rond de Hofstadgroep Samir A. in de rechtszaal verschijnen. A. is zelf in deze zaak geen verdachte maar was opgeroepen om te getuigen.

A. gaf zonder meer toe al de 14 verdachten in de Hofstadzaak te kennen van een belhuis of van bijeenkomsten bij Mohammed B. Ook zei hij indertijd aandachtig te hebben geluisterd naar de 'islamlessen' van de vermoedelijke geestelijk leider van de groep, de Syriër Redouan al-Issar. Volgens Samir zijn z'n moslimbroeders van wat justitie als de Hofstadgroep omschrijft, geen terroristen. Verklaringen die tot nog toe zijn afgelegd en op het tegendeel wijzen, kloppen volgens A. niet.

De 19-jarige Samir kwam ook terug op Saleh B., die vorige week door de rechter werd vrijgelaten. Deze B. is volgens hem een AIVD-informant: ''Bewijzen kan ik het niet, maar hij heeft de inlichtingendienst geholpen. Als hij geen informant is, hoort hij hier als eerste te zitten.'' Met zijn beschuldigende vinger richting Saleh B., beschuldigde Samir waarschijnlijk onbedoeld ook zichzelf en zijn 'broeders' van de Hofstadgroep: ''B. heeft evenveel gedaan en misschien wel meer. Maar hij is nooit verdachte geweest. Telkens ontspringt hij de dans, terwijl hij zo dichtbij ons stond'', aldus Samir A.

Tegen de rechter herhaalde A. vandaag eerdere uitlatingen het Nederlandse rechtssysteem niet te erkennen: ''Ik verwerp jullie systeem, ik verwerp jullie en ik haat jullie.'' Toen de rechter hem vroeg waarom hij dan wel wilde getuigen, zweeg hij. Hij zei alleen wél de waarheid te spreken: ''Als ik een belofte doe, moet ik mij daar aan houden. Ook al is het aan mijn vijand.''