Balkenende krijgt de complimenten van de Kamer

De nieuwe looks van Jan Peter BalkenendeVoor Jan Peter Balkenende was het gisteren eindelijk eens oogsten. De Tweede Kamer was het er van links tot rechts over eens dat de premier een puik resultaat had binnengesleept op de Europese top in Brussel. Vooral het binnenhalen van de korting van 1 miljard euro op de jaarlijkse afdracht van Nederland oogstte veel lof.

Balkenende stelde in het parlement dat het resultaat de 'de vrucht van jarenlange inspanningen' was. Hij prees 'de moed en het leiderschap' van de Britse premier Tony Blair, die een belangrijke rol zou hebben gespeeld. Ook de Duitse Bundeskanzlerin Merkel en de Franse president Chirac werden genoemd in het dankwoord van de Nederlandse premier.

Het akkoord moet maar eens een eind maken aan de discussie over de Nederlandse netto-betalingspositie, zo bepleitte Balkenende gisteren. Voor de fracties van GroenLinks en de LPF was dat echter aan dovemansoren gericht. De LPF haalde aan dat Nederland volgens de eigen rekenmethode nog altijd de grootste betaler is, en vroeg in een motie om een verdere verlaging na 2013. GroenLinks vond juist dat voortaan de Europese wijze voor het vaststellen van de betalingspositie moet worden gehanteerd, waarmee Nederland momenteel op een achtste plaats zou staan.

Nieuwe look
Het positieve onderhandelingsresultaat was voor Balkenende tevens het moment om eens wat te doen aan zijn uiterlijk. Vriend en vijand viel het gisteren op dat de premier niet alleen een nieuw kapsel had, maar ook een nieuwe bril (zie foto). Na jaren van schampere opmerkingen over een 'Harry Potter-achtig' voorkomen en belangrijke verkiezingen op komst, moet Balkenende ongetwijfeld gedacht hebben dat het tijd was voor een serieuzere look.