Politie krijgt cursus 'dieren vangen'

Icoon PolitieDe komende maanden krijgen politieagenten in het land les in het vangen van dieren op snelwegen. Hiermee wil de politie lange files, die vaak het gevolg zijn van uitgebroken vee, proberen te voorkomen.

Agenten van het politiekorps Amsterdam-Amstelland deden deze cursus eerder al. Een deskundige kwam hen vertellen hoe te handelen als er bijvoorbeeld een ongeval met een paardentrailer gebeurt. Vaak neemt het dier dan de benen. Omdat de jacht op dit losgebroken dier doorgaans te lang duurt, ontstaan er regelmatig files. Ook is het volgens de politie in het belang van het dier om het zo snel mogelijk weer veilig van de weg te krijgen.

De agenten leren in de cursus onder meer dat een sleepkabel al genoeg kan zijn om een paard te vangen en het veilig naar de paardentrailer te begeleiden. Maar ook het op een juiste manier benaderen van het vee komt aan de orde.

Situaties waarin dieren verdwaald raken op de weg zijn vaak in het nieuws. Dit weekend vond in Friesland nog een botsing met een kangoeroe plaats, waarbij het dier de aanrijding niet overleefde.