Bush vraagt om steun voor strijd in Irak

VS - George Bush Jr.President Bush geeft toe dat de strijd in Irak moeilijker verloopt dan hij had verwacht. Dat zei hij vannacht in een toespraak over zijn Irak-beleid op de Amerikaanse televisie. Volgens de Amerikaanse president is zijn land de strijd aan het winnen. "Als we ons nu zouden terugtrekken, dan zou Irak in handen van de vijand vallen en zouden we onze Iraakse vrienden in de steek laten", aldus Bush. Met zijn toespraak van probeerde hij het vertrouwen van de bevolking terug te winnen.

De president erkent dat er in Irak geen massavernietigingswapens zijn gevonden en dat de informatie daarover dus niet klopte, maar hij houdt vol dat de Amerikaanse inval legitiem was en dat de meeste Irakezen, ondanks het aanhoudende geweld, blij zijn met de nieuwe situatie.

Bush hield zijn toespraak in the Oval Office, zijn werkkamer in het Witte Huis. Hij deed dat voor het laatst in maart 2003, toen de inval in Irak juist was begonnen. De Amerikanen stonden toen massaal achter hem. Van die steun is echter weinig over. Er zijn meer dan 2000 Amerikaanse militairen gesneuveld en de strijd kost 6 miljard dollar per maand.