Van Aartsen trekt van leer tegen Wouter Bos

Icoon PolitiekVVD-leider Jozias van Aartsen heeft op een congres van zijn partij fel uitgehaald naar zijn PvdA-collega Wouter Bos. De liberaal verwijt Bos dat hij niet duidelijk aangeeft wat hij wil en wat hij vindt. VVD-minister Gerrit Zalm viel zijn partijgenoot later bij. "Bij de PvdA is het onverantwoord stil", meende Zalm, die tijdens het tweede Paarse kabinet nog met destijds staatssecretaris Bos samenwerkte op het ministerie van Financiën.

Zalm en Van Aartsen gebruikten een aanzienlijk deel van hun toespraken om de pijlen te richten op de oppositieleider. "Wat wil hij? Minister-president worden. Maar dan moet je wel een mening hebben. Het is ja of nee. Hard of zacht. Met links of met rechts", sprak Van Aartsen. Hij gebruikte een keukenvergelijking om de verschillen tussen de VVD, het CDA en de PvdA aan te geven.

Zo zou de VVD een partij zijn waar wegens de 'echte persoonlijkheden achter het fornuis' wel eens wat overkookt. Het CDA is daarentegen 'een bedrijfskantine waar ze op alle potten de deksel houden, tot de groenten overgaar zijn en de vitaminen verdampt'. Bij de PvdA is het 'chef Wouter die zijn eenpansgerechtjes staat klaar te maken'. "Wat eten we vandaag, Wouter? Of weet je het weer niet? Ik weet het wel. Het PvdA-dagmenu, van maandag tot vrijdag: vlees noch vis. Met een rood sausje natuurlijk."

Het is overigens niet voor het eerst dat de VVD-aanvoerder zich probeert te profileren ten koste van kopstukken van andere partijen. Een half jaar geleden was premier Balkenende nog zijn mikpunt, die hij een 'gebrek aan inspiratie' verweet.

Zalm en Van Aartsen
Jozias van Aartsen (rechts) met vice-premier Gerrit Zalm