Getuigen beschuldigen Noureddin El F.

JustitieGisteren stond terreurverdachte Noureddin El F. centraal in de rechtszaak tegen de Hofstadgroep. De illegaal in Nederland verblijvende Marokkaan werd op 22 juni op het Amsterdamse station Lelylaan aangehouden. Daarbij deed hij nog een vergeefse poging een doorgeladen op scherp staand machinepistool te grijpen, waarmee 800 kogels per minuut kunnen worden afgevuurd. Deze had hij in een tas bij zich.

Tegen El F. werden gisteren zware beschuldigingen geuit door getuigen. Zelf deed de 23-jarige verdachte er tijdens de behandeling voornamelijk het zwijgen toe. Af en toe glimlachte en grinnikte hij. De getuigen vertelden hoe ze door El F. onder druk waren gezet. Ze waren doodsbang voor hem. Hij deed schietoefeningen en ontmoette ook met hen Samir A. Volgens een getuige kreeg hij in een internetcafé een keer een paar 'stencils' van Samir die hij bij El F. moest afgeven. Ondanks het uitdrukkelijke verbod in deze paperassen te kijken, zag de getuige een lijstje namen van politici. De namen waren omcirkeld of doorgestreept. Het lijstje bevatte de namen van de politici Rita Verdonk, Ayaan Hirsi Ali, Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Geert Wilders, Gerrit Zalm en Laetitia Griffith.

Kracht voor moord op Van Gogh
Een andere getuige zei dat El F. hem onder meer had verteld dat hij een fanatieke fundamentalist was en dat hij bij Mohammed B. woonde. Ook zei hij dat hij op de hoogte was geweest van B.'s plannen met Theo van Gogh en dat hij B. heeft gestimuleerd en kracht heeft gegeven om de moord te plegen. ''Hij zei dat hij zich niet levend zou laten oppakken en dat hij streefde naar het martelaarschap'', aldus de getuige.

De rechter zei tegen El F.: ''Het lijkt of u geniet van geweld, alsof u een kick krijgt van geweld en dat u daar een ideologie bij hebt gezocht. Dat is het beeld dat uit dit dossier oprijst.'' Uit die dossiers blijkt dat El F. driftig in de weer was met wapens en veelvuldig keek naar filmpjes van onthoofdingen en executies. Noureddin El F. bleef echter stoïcijns zwijgen. Een aantal getuigeverklaringen sprak hij wel tegen. Ook die van een getuige die vertelde dat El F. hem in de gevangenis had verteld dat hij op de dag van zijn arrestatie op weg was om Hirsi Ali en/of Wilders te vermoorden.

De rechtbank gaat maandag voort met de Hofstadgroep-rechtszaak, die nu al twee weken aan de gang is.