Boete voor racistische Kabouter Plopdans

wimmel_1 had ons via de nieuws-submit te melden:

JustitieIn België zijn deze week drie mensen veroordeeld wegens het via internet verspreiden van de 'Makkakendans', een racistische versie van de welbekende 'Kabouterdans' van Kabouter Plop. In het najaar van 2000 verspreidde de drie Vlamingen het nummer middels het toen zeer populaire uitwisselprogramma Napster.

Het trio, variërend in de leeftijd van 23 tot 32 jaar, kregen elk een boete van 750 euro. Oók moeten ze ieder een symbolische boete van één euro betalen aan het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en de originele componisten van het nummer.

Eén van de drie veroordeelden zong het lied in als amateur-dj. Een andere voegde er ook nog een toespraak van Hitler aan toe. Het racistische nummer kreeg indertijd grote bekendheid. In het Vlaams dialect is 'makak' een scheldwoord voor Marokkaan. In het nummer moeten echter vooral Turken het ontgelden: ''Sla een Turk op de grond stamp met je voeten op zijn mond [....] ga zo door Brussel stad, tot je ze allemaal hebt gehad.''

Begin 2001 werd het nummer gedraaid op een nieuwjaarsreceptie van de Vlaamse arbeidsdienst VDAB. De diskjockey die het nummer draaide, kreeg daarvoor in 2002 al een boete. Naar de makers werd toen nog gezocht. De zwaar racistische tekst van het nummer is ook heden ten dage via Google nog simpel terug te vinden, zoals hier. Alleen de naam van de uitvoerende klopt niet. De Nederlandse Dikke Lul Band heeft niets met het nummer van doen.

-
Linkjes naar de mp3 kunnen achterwege blijven in reacties.