Leerling die dood Turken toejuichte blijft vast

praatjesmaker had ons via de nieuws-submit te melden:

JustitieDe 14-jarige leerling van het Stedelijk Lyceum uit Enschede die deze week werd opgepakt wegens het racistisch beledigen van twee overleden Turkse medescholieren, blijft in voorlopige hechtenis. De andere scholier die vastzat, een 13-jarig meisje, is na drie dagen cel wel vrijgelaten. Haar rol wordt door de kinderrechter geringer beschouwd. Justitie wilde haar nog wel vasthouden.

De twee zorgden voor veel commotie in Enschede door op internet racistische uitingen over de twee Turkse medescholieren te verspreiden. Ze maakten een compilatie van de foto's van de overleden jongens gelardeerd met een hakenkruis en de tekst dat het mooi was dat ze dood waren.

De twee zijn in de cel bezocht door de schoolpsycholoog: ''Om ze te steunen en aandacht te geven in deze moeilijke tijden. Hoe je dat doet? Vooral door te luisteren. Het voorval is voor hen enorm ingrijpend. Ze zijn erg verdrietig'', aldus de psycholoog in het regionale dagblad Tubantia. In weerspraak met eerdere berichten blijkt één van de Turkse jongens overigens geen natuurlijke dood te zijn gestorven: hij pleegde zelfmoord.

Het feit dat de jongen en het meisje de afgelopen dagen hebben vastgezeten in een cel op het politiebureau, is uitzonderlijk. Meestal mogen minderjarigen na de inverzekeringstelling terug naar hun ouders, op voorwaarde dat ze thuis blijven. Gezien de woede onder kennissen nabestaanden van de jongens, leek het de politie en Bureau Jeugdzorg beter een ander onderkomen te zoeken. Bij het beheersbaar houden van de situatie was en is een belangrijke rol weggelegd voor Turkse en Nederlandse jongerenwerkers en sleutelfiguren binnen de hechte Turkse gemeenschap in Enschede.


De bewuste internetdiscriminatie (voor publicatie op FOK! zijn de overleden jongens onherkenbaar gemaakt)